Overslaan en naar de inhoud gaan

Tuinkalender februari

Begint het bij jou ook al te kriebelen ? 

Februari kan nog koud en nat zijn, maar het is ook een maand om vooruit te kijken naar de lente. Op warmere zonnige dagen is het het ideale moment om al enkele tuinklusjes uit te voeren.  Wij helpen je met onze tuinkalender graag opweg ! 

  • KALKEN VOOR STRAKS FRISGROEN GAZON

In de winter verzuurt de bodem snel. In een te zure bodem nemen de wortels van het gazon niet genoeg voedingsstoffen op. Het gras wordt geel en er ontstaan kale plekken, waar mos en onkruid hun kans zien om te groeien. Door kalk te strooien ontzuur je de bodem. 

Vanaf eind februari kan je het gazon prima herstellen. Als er geen vorst is kan je graszoden leggen of kale plekken inzaaien. Wist je dat je ook voor graszoden bij Erica Garden terecht kan ? 

  • KNIP- & SNOEIWERK

Snoei FRUITBOMEN uiterlijk voor eind februari. Een latere terugsnoei kan tot bloeden leiden. Met het snoeien van steenfruitbomen, zoals kersen, pruimen, nectarines, perziken en abrikozen moet je wachten tot mei-juni. 

Op vorstvrije dagen kan je HEESTERS (bij)snoeien door enkele oude takken bij de basis af te knippen. Dit bevordert de groei van nieuwe scheuten. Voorjaarsbloeiers snoei je na de bloei. 

Als je wil dat een NIEUW GEPLANTE HAAG in het naderende voorjaar goed uitloopt, moet je deze voor eind februari terugsnoeien. 

  • OPGERUIMD STAAT NETJES

Wellicht heb je je borders voor de winter niet opgeruimd. We kunnen dit alleen maar toejuichen en insecten en vogels zullen je dankbaar zijn. Met het voorjaar in zicht, kan je in de tweede helft van februari met een gerust hart beginnen met het opruimen van de borders. Je kan siergrassen terugsnoeien, de dorre delen van vaste planten verwijderen enz. 

  • ALGEMENE TUINVERBETERING

Februari is veelal een vrij droge maand. Ideaal om allerlei onderhoudsklussen in de tuin te doen, zoals de aanleg of verbetering van paden en terrassen, het plaatsen van een afsluiting, pergola of speeltoestellen voor kinderen.

  • NIEUWE AANPLANTINGEN

En natuurlijk is het nog de ideale periode om (haag)planten en bomen met blote wortel te planten. Dit kan nog tot einde maart. 

En vergeet vooral niet te genieten van die prille zon op je bol !