Overslaan en naar de inhoud gaan

Buxusmot

De buxus staat bijna in elke tuin, is groenblijvend en een ideale plant voor kleine haagjes en als vormplant in pot of in de tuin. Daarnaast is de buxus of palmplant een inheems plantje dat het in onze regio goed doet, makkelijk snoei verdraagt en mooi vertakt.

De laatste jaren wordt de plant aangetast door een nieuwe plaag van Aziatische oorsprong: de buxusmot. In tegenstelling tot eerdere berichten in de media is de buxusmot perfect te bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen, naast eventuele chemische middelen.
Schade van de rupsen is makkelijk te zien aan de bladeren die aangevreten zijn, soms is er een soort spinsel en bruine blaadjes. Op één plant kunnen meerdere rupsen voorkomen die naarmate ze groter worden ook meer blaadjes aantasten. Het is voldoende de planten te controleren in de perioden met rupsen. De rupsen zijn actief eind april/begin mei, eind juli/begin augustus en september/oktober. Tot de verpopping start, kan je de bladvretende rupsen bestrijden met een biologisch of chemisch gewasbeschermingsmiddel, verkrijgbaar in ons tuincentrum. Spuit goed binnen de struik en herhaal bij zware aantasting.

De buxus staat bekend voor zijn recuperatievermogen en bij goede opvolging zullen de afgevreten planten opnieuw recupereren en dienen ze dus niet te worden verwijderd.