Overslaan en naar de inhoud gaan

Planten als anti-muggenmiddel

Zalig dit mooie warme weer, is het niet ? Zalig zeker, ook voor de zoemende muggen, die nu overal weer de kop op steken. Wist je dat je deze vervelende beestjes ook met planten op afstand kan houden ?

De notelaar (Juglans regia) is alom gekend om muggen én vliegen op afstand te houden.

Hieronder vind je een overzicht van enkele planten, ideaal als anti-muggenmiddel.

- Citroengeranium (Pelargonium graveolens)

- Citroenverbena (Lippia citriodora)

- Citroenmelisse (Melissa officinalis)

Bovenvermelde planten ruiken naar citroen en hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat ze alle citronella bevatten. Deze etherische olie vinden muggen weerzinwekkend en ze blijven er dus ook wijselijk van uit de buurt. Ook fijn : van citroenverbena en citroenmelisse kan je lekkere thee zitten. Heerlijk verfrissend in dit warme seizoen !

- Lavendel (Lavandula angustifolia)

- Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)

- Tijm (Thymus vulgaris)

- Kattenkruid (Nepeta faassenii)

Minder gekend om de strijd met de steekgrage beestjes aan te gaan zijn geurige kruiden als lavendel, rozemarijn, tijm,… De voor ons heerlijke geur schrikt muggen echter af.

Geef deze planten een plekje in je tuin en creëer zo een anti-muggentuintje. Binnenshuis kan je enkele kruiden in pot op de vensterbank zetten en zo hou je ook je huis muggenvrij. Wil je ook de vliegen in huis aanpakken, kies dan voor een vleesetende plant (Sarracenia). Je zal versteld staan hoeveel vliegen deze plant in de val lokt. Het proberen waard !