Overslaan en naar de inhoud gaan

Vogels in de wintertuin

Heb jij je tuinborders onlangs winterklaar gemaakt ? Als het antwoord neen is, dan zullen de vogels en insecten je dankbaar zijn ! Vroeger werd voor de winter alles in de tuin gekortwiekt, alles zag er weer ‘netjes’ uit, maar door deze daad had je ook de grootste overlevingskansen voor je gevederde vrienden weggeveegd. De borders met rust laten tijdens de winter is de boodschap.

In de winter is het voor vogels hoe dan ook moeilijk om aan voedsel te geraken. Goed nieuws is dat je ze een handje kan helpen met het vinden van voedsel en onderdak. Hang een nestkastje op een veilige plek en geef ze voedsel onder de vorm van vetbollen, noten, pinda’s, een boterham of appel... Bied je gevederde tuingasten ook vers drinkwater aan, zeker bij vorst, omdat er dan weinig water voorhanden is.

Bij Erica Garden vind je een ruim assortiment aan vogel- en voederhuisjes om de vogels door de winter te helpen.

Je kan je tuin nog vogelvriendelijker maken met aangepaste beplanting. Nog tot einde maart kan je struiken, bomen en hagen met blote wortel planten. Vogels gebruiken ze als schuilplaats en bouwen er hun nest in. Kies ook eens voor struiken met bessen, de vogels zijn er verlekkerd op !

GOEDE BESSENPLANTEN VOOR VOGELS zijn :

Callicarpa (schoonvrucht)

Cotoneaster (dwergmispel)

Prunus spinosa (sleedoorn)

Rosa canina (hondsroos)

Sorbus aucuparia (lijsterbes)

Viburnum opulus (Gelderse roos)