Overslaan en naar de inhoud gaan

Eetbare bloemen

Bloemen worden doorgaans geselecteerd om de tuin op te fleuren. Wist je dat er ook bloemen zijn die niet alleen leuk staan op je bord, maar bovendien nog lekker zijn ook ? Hier een overzicht :

Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) heeft een pittige smaak en zowel het blad als de bloem zijn heerlijk in een gemengde sla of soep. Er bestaan gele, oranje en rode bloemen. Probeer ook eens de bloem van Oost-Indische kers gevuld met een smeuïge (blauwe)kaas en rozijntjes.

Bieslook (Allium schoenoprasum) is vooral gekend voor zijn steeltjes, versnipperd in kruidenkaas, salades en als smaakmaker in soep. Probeer ook eens de bloemen als eetbare garnering.

Viooltjes (Viola). Alle viooltjes zijn in principe eetbaar. Koop hiervoor wel de plantjes die specifiek voor consumptie geweekt zijn of pluk de bloempjes van de viooltjes die als vaste plant in je tuin staan, zoals de Viola odorata. Deze ruikt bovendien heerlijk en smaakt zoet. Ideaal voor desserts en zoete gerechten.

Dropplant (Agastache). De bloemen zijn mooi en lekker in een salade. De blaadjes, met hun anijsachtig aroma, worden in desserts gebruikt en je kan er thee van trekken.

Komkommerkruid (Borago officinalis). Zoals de naam al doet denken, smaken de bloemetjes subtiel naar komkommer. Heerlijk in een salade en prachtig op desserts.

Rozen. In principe zijn ook alle rozenblaadjes eetbaar. Belangrijk : gebruik enkel de blaadjes van rozen die niet bespoten geweest zijn ! Mooi op gebak en je kan er ook gelei van maken.

Bloeiende kruiden. Van de meeste kruiden kan je trouwens ook de bloemen eten. Meestal is de smaak gelijkaardig aan de blaadjes, maar dan minder uitgesproken. De bloemen van munt, oregano, rozemarijn en salie zijn bijvoorbeeld prima bruikbaar in de keuken. Ook lavendelbloemen worden van oudsher in gebak en zoete gerechten verwerkt. Met lavendelsiroop creëer je een verrassend lekkere dorstlesser voor in de zomermaanden.

Wil je indruk maken op je gasten tijdens de eerstvolgende barbecue ? Voorzie ijsblokjes met een viooltje of rozenblaadje erin en garneer de slaatjes met eetbare bloemen.

Succes verzekerd & alvast smakelijk !