Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe graszoden plaatsen

Graszoden kan je bijna gans het jaar rond plaatsen. Enkel bij vorst of bij temperaturen meer dan 25° is het af te raden. Graszoden moeten liefst zo snel mogelijk na het snijden, geplaatst worden. Ze zijn dus enkel verkrijgbaar op bestelling.

Stappen
Verwijder indien nodig het huidig gazon en maak de bodemvrij van onkruid.
Verdeel een bodemverbeteraar (turf, kompost) over de grond en frees of spit het perceel om.

Dit is één van de belangrijkste stappen voor het bekomen van een mooi gazon. Elke oneffenheid zal immers later te zien zijn in je grasmat. Het egaliseren van het perceel kan je ofwel manueel, met een hark, ofwel machinaal met een rotoreg.
Om het jezelf makkelijk te maken als je gaat maaien, blijf je ongeveer 1,5 cm onder de rand van paden en kanten.

Maak het perceel perfect vlak.

Dit is één van de belangrijkste stappen voor het bekomen van een mooi gazon. Elke oneffenheid zal immers later te zien zijn in je grasmat. Het egaliseren van het perceel kan je ofwel manueel, met een hark, ofwel machinaal met een rotoreg. Om het jezelf makkelijk te maken als je gaat maaien, blijf je ongeveer 1,5 cm onder de rand van paden en kanten.

Druk de bodem aan met een tuinwals.

Na het egaliseren is het aan te raden om het perceel nog aan te drukken met een tuinwals. Belangrijk is dat je geen voetsporen meerziet. Na het walsen de bovenste laag lichtjes losmaken met een hark.

Het leggen van de graszoden

De zoden mogen hier direct op worden geplaatst. Begin in de verste hoek: het is afgeraden om over de uitgerolde zoden te lopen. Rol de graszoden gewoon achter elkaar uit. Zorg dat de ganse rol goed contact heeft met de grond. Leg de zoden nooit over elkaar, maar naadloos tegen elkaar.
Snij de graszoden best door met behulp van een oud broodmes of een kleine handhaagschaar. Gebruik de rest van de rol om de volgende rij mee te beginnen, zo voorkom je te veel afval.

Verzorging van uw nieuw gazon.

Onmiddellijk na het plaatsen water geven is heel belangrijk. Bij hoge temperaturen zeker niet wachten tot ’s avonds. De grasmatten mogen niet uitdrogen. Je hebt voldoende water gegeven wanneer de grond onder de zoden nat is, dit kan je zien door een hoekje van de zoden op te heffen. Water geven is nodig tot de grasmat goed is vastgegroeid. Wanneer de zoden goed zijn vastgegroeid, kan er voorzichtig gemaaid worden (niet korter dan 3 à 4 cm).

Regelmatig bemesten is belangrijk voor het behoud van een prachtig gazon. Een goede samengestelde meststof in het voorjaar. Eventueel bekalken in het najaar om mosvorming te voorkomen (pH moet minimum 5.5 zijn).